Bütün bunlarla birlikte esporun bir sektör haline geldiğinin en büyük kanıtı büyük turnuvalardır. Canlı yayınların olduğu, özel platformların kurulduğu ve seyircilerin yer aldığı bu turnuvalar, işin çılgınlık boyutuna yaklaştığını göstermektedir.
Espor Endüstrisinin Yükselişi
80’lerde espor bir bilgisayarda oyun oynayarak vakit geçirmek için ortaya çıkan bir etkinlikti. En çok oynanan oyunlar arasında Tetris, Pac-men ve Space Invaders yer alıyordu. Amaç hep en yüksek puanı geçmekti. Hep kendinizle rekabet halinde olduğunuz oyunlar, daha sonra uluslararası boyutta hayran kitlesine sahip bir spora dönüştü.
İlk espor turnuvası Ekim 1972’de Stanford Üniversitesi’nde gerçekleşti. Beklenen etki yaratılamadı ama farklı kişilerle rekabetin farklı yolları bulundu. Esporun gelişip bir spor haline gelmesi ise 2000’lerin başında gerçekleşti. Resmi olarak gerçekleşen ilk espor turnuvası 2000 yılında Güney Kore’de yapıldı ve daha sonra da bu spor kademe kademe yükseldi. Yükselişin ana faktörü ise her branşta olduğu gibi rekabet.
Her geçen yıl bir öncekinden daha fazla izleyiciye ulaşan esporun gelişiminde sponsorların katkısı oldukça fazla. Popülerlik artınca rakamlar da arttı. Rakamlar artınca otomatik olarak kalite de arttı. Ayrıca Twitch üzerinden canlı yayınların olması ve bu yayınların dünyanın her kesimine ulaşması sayesinde sektörün daha da büyüyeceği tahmin ediliyor.
Nasıl Oynanır?
Espor, internetin bulunduğu her yerde yapılabilir. Birçok oyunun bulunduğu bu sektörde evinizde, konforlu bir ortamda bu işe başlayabilirsiniz. Başlangıçta oynayacağınız oyun hakkında araştırmalar yapmanız ve pratiği uzun tutmanız gerekecek. Yılmayan bir karakterseniz birkaç haftalık deneme sonrasında kötü oynadığınız oyunu vasata, daha sonra vasattan orta seviyeye ve uzun vadede de elit seviyeye çıkarabilirsiniz. Her sektörde olduğu gibi anahtar çok çalışmak.
Yaşamak için Yeni Bir Yol Espor
Bu oyunlar bir sektör haline gelince klişeler de tarihteki yerini aldı. Geçmişte ebeveynler çocuklarının bilgisayar başında vakit geçirmesinden şikayetçiyken şimdi bu oyunlar sayesinde kazanılan paralar bakış açısını değiştirdi. Sabah 9, akşam 5 mesaisinin ürpertici geldiği insanlar da bu sektörün bir parçası olmak için çabalıyorlar. Sonuç olarak; bir espor oyuncusu olarak kazandığınız paralarla hayatınızı devam ettirebiliyorsunuz.
Espor turnuvalarında ödenen miktarlardaki büyüklük zaten olayın ciddiyetini gözler önüne seriyor. Dota’da $30M’un üzerinde, League of Legends’da €21.5M, Star Craft’ta $16.5M ikramiye ödenmiş vaziyette. Bu oyunları Counter Strike $10M ile izliyor.
Espor Bir Spor mu Değil mi Tartışması
Otoritelerin ayrıldığı noktalardan biri esporun aslında bir spor olup olmadığı. Argümanlar ise fiziksel aktivitenin sınırlı olması ve buna bir spor denmeyeceği şeklinde. Bu argümanın karşısında yer alan argüman ise stratejinin sporun önemli bir parçası olduğu ve bu oyunların spor olarak anılması gerektiği şeklinde. Tartışmalarda kim haklı kim haksız bilmesek de bildiğimiz şey esporun önümüzdeki yıllarda daha da büyüyeceği.